ישנן תקופות בחיים בהן מאבדים את היכולת לישון שינה טובה וארוכה למשך כל הלילה. תקופה זו עלולה להיות עמוסה במתח וחרדה אשר מונעת את ההירדמות הקלה מחד, ומתעצמת עקב חוסר השינה מאידך. על פי נתוני הסטטיסטיקה, כמחצית מהאוכלוסייה תסבול לפחות פעם אחת במהלך החיים מחוסר או הפרעות שינה.
ישנם בשוק תרופות מסוגים שונים אשר יכולים להקל על תהליך זה, ולפחות לספק הקלה משמעותית. תרופות אלו מסייעות בשינה ארוכה ועמוקה יותר לנוטלים אותם. בדרך כלל, אופן נטילתם היא באמצעות כדורים על פי מרשם רופא.
יש להתחשב במצבו הפיזי הכולל של המטופל, בהיסטוריה הרפואית, במצב המנטלי והאישיותי ובפעילויות בהם האדם עוסק במשך היום. סוגי הכדורים האפשריים אשר יכולים להירשם הינם כדורים מסוג הבנזודיאזפינים, אך לפעמים גם כדורים נוגדי דיכאון עשויים לשפר את התופעה.
התסמינים האופייניים להפרעות שינה
הפרעות השינה יכולות להתבטא בתחילת הלילה, כאשר ישנו קושי להירדם. אולם הן יכולות גם להתבטא בשינה מקוטעת ולא רציפה, אשר לאחריה האדם קם עייף מתמיד בדומה למצב בו לא ישן כל הלילה. כל עוד תופעות אלה נמשכות מספר ימים ועד שלושה שבועות, הן נקראות תופעות זמניות וקצרות מועד. פעמים רבות אפשר למצוא בזמנים מיוחדים אלה, גורמים אובייקטיבים אשר מונעים מהאדם לשקוע בשינה רציפה וטובה.
כאשר בעיות השינה נמשכות מעבר לזמן סביר, הן עלולות לפגוע באיכות ורמת החיים ובתפקוד תקין של מנגנונים נוספים בגוף. כאשר נרשמות תרופות לסיוע במצב זה, על הרופא להעריך את מקור הבעיה וממה היא נובעת.
במקרים של קשיי שינה על רקע חרדות או פחדים יינתנו תרופות אחרות מאשר סיוע תרופתי הנועד לפתירת בעיות זמניות, למשל. מחשש להתמכרויות או הרגלים שגויים של המטופלים, תרופות אלו ניתנות בזהירות המתבקשת, תוך כדי הגבלתם לזמן קצר.
סוגים של כדורי שינה
כדורים מסוג בנזודיאזפינים יכולים להיות ברוטיזולאם אשר פועל לטווח קצר, נומבון (או ניטראזפזאם) אשר עלול להשפיע גם על טשטוש בשעות הבוקר, ואבן (אוקסאזפאם) אשר הינו כדור אשר מטפל בחרדות ולכן עשוי גם לעזור בהפרעות שינה על רקע זה, ולוריוון (לוראזפאם) אשר מטרתו הראשונית להפחית מתח ורדה.
סוגי כדורים אחרים אשר עשויים אף הם לסייע במצבים אלה הינם תרופות מזן חדש כמו זודורם (סטילנוקס) אשר פעילותו קצרה מאד. נעשה בו שימוש נפוץ בסיוע לשינה במטוסים או מקומות אשר מעוררים חרדה ופחד. כדורים אשר ניתנים לטיפול בדיכאון מעלים את רמות הסרוטנין וכך מסייעים לשינה רגועה וארוכה יותר. תרופות מסוג זה יכולות להיות אלטרולט, בונסרון או רמרון.
תופעות לוואי
לכדורי שינה ישנם מספר תופעות לוואי, אשר יש לקחת אותם בחשבון לפני תחילת הטיפול. פעמים רבות, יחשב הרופא את מידת עלות התועלת למטופל בעקבות נטילת תרופות אלה. במידה והכדורים נלקחים לפרק זמן ממושך, יהיה צורך בעליית המינון מחשש לירידת האפקטיביות שלהם על הגוף. עם זאת, במינון מוגבר מדי, תופעות הלוואי עלולות להיות חמורות ואף טרמינליות.
לפעמים, תרופות אלו מתפרקות באופן איטי ומדוד, כך שהן עלולות להשפיע ולגרום לטשטוש בבוקר. על המטופל לקחת בחשבון כי הינו נמצא תחת השפעת כדורים ולחשב את פעילותו באופן כזה שלא יכלול נהיגה או פעילות אחרת הדורשת זיכרון ומידת ריכוז גבוהה.
תופעת לוואי נוספת היא התרגלות האדם לכדורים אלה, עד כדי שיבוש יכולת השינה התקינה בלעדיהם. חלק מהחוקרים כיום סבורים, כי אין סכנת התמכרות לכדורים, אולם יש לתת אותם בזהירות בהתאם לתנאי הנוצרים.