יבלות הינן גידול שפירי שכיח למדי, אשר יכול להתפתח על העור או על ריריות הגוף ומורכב מתאי עור וריר השונים במקצת מצורתם הרגילה. הגורם המוביל להתפתחות היבלת הוא וירוס אשר נקרא פפילומה (HPV), הוירוס יכול לחדור את השכבות השטחיות של העור, להיכנס לתוך התאים בעור ולמעשה לשנות את הקוד הגנטי (DNA) אשר נמצא בתאים אלו.
השינוי בקידוד הגנטי גורם להתחלקות מהירה ורבה של התאים ועל ידי כך נגרמת היווצרות היבלת.
היבלות יכולות להופיע באיברי המין, בכפות הידיים והרגליים ולמעשה בכל מקום בגוף. גודל היבלות ומספרן תלוי בסוג הנגיף הפוגע. חלקן מופיעות כבודדות, אך יכולות להופיע גם בקבוצות.
למעלה ממאה זנים של וירוס הפפילומה כבר זוהו, מרבית הזנים יובילו להתפתחות של יבלות שפיריות בלבד, אך אחוז קטן מן הזנים עלולים לגרום להתפתחות של נגעים סרטניים בעיקר באיברי המין.
כיצד נזהה התפתחות יבלות בגוף?
התפתחות יבלות היא מצב שכיח למדי ומוערכת כפוגעת בכ- 7-12% מן האוכלוסיה. בילדים השכיחות גבוהה אף יותר ומגיעה לעד 20% מאוכלוסיית הגילאים הללו.
קבוצות נוספות אשר נמצאות בסיכון מוגבר להתפתחות נגעים אלו כוללות אנשים הסובלים מכשל חיסוני כגון, חולי איידס וחולים המקבלים טיפול תרופתי המדכא את מערכת החיסון (לדוגמא חולי סרטן ומושתלי איברים).
במרבית המקרים היבלת עצמה אינה גורמת להתפתחות של תסמינים כלשהם, אך תהווה מטרד קוסמטי שמטריד את המטופל. cמצבים בהם קיימים תסמינים, לרוב יתלונן המטופל על כאב או גרד קל באיזור היבלת. כאשר הנגע נמצא באיזור חיכוך (עם קפל עור אחר או עם בגד) יתכן דימום קל מהאזור.
סוגי יבלות :
- יבלות "נפוצות" (common warts) – ידועות גם בשם verruca vulagaris , מורמות מעט מעל פני שטח העור ולרוב בעלות צבע לבן עד כסוף, גודלן נע בין מילמטר לסנטימטר. הן יכולות להתפרץ בכל איזור בגוף, אך המקומות הנפוצים ביותר הן כפות הידיים והברכיים.
- יבלות חוטיות- יבלות ארוכות וצרות , לרוב מתפתחות על עור הפנים, סביב העיניים, העפעפיים והנחיריים.
- יבלות בכפות הרגליים והידיים (mymecia) – מתפתחות באיזורים אשר מופעל עליהם לחץ, כנקודה קטנה אשר צבעה שונה במקצת מצבע העור הרגיל .בניגוד ליבלות אחרות, הן נוטות לגרום לכאב, זאת בשל העובדה כי הן נוטות לגדול פנימה לשכבות הפנימיות יותר בעור.
- יבלות שטוחות – פני השטח של היבלת חלקים, וצבעה זהה לצבע עור שזוץ , גודלן נע בין מילימטר ל-5 מילימטר ולעתים קרובות הן נוטות להתפרץ בקבוצות של עד כמאה יבלות.איזורים נפוצים כוללים את הפנים ,הידיים והשוקיים, שכיחותן גבוהה יותר באיזורים בהם התרחשה טראומה לעור.
- יבלות באיברי המין (condyloma accuminata) – נראות כמעין כרוביות קטנות ומתפתחות במפתח הפות, סביב פי הטבעת, בצוואר הרחם ועל הפין. הוירוס מועבר על יד מגע מיני וכנזכר חלק מהזנים עלולים לגרום לתהליכים ממאירים.
אבחון וטיפול :
האבחון הוא לרוב על ידי בדיקה גופנית פשוטה, במקרים בהם יש חשד להתפחות יבלת אך היא אינה ויזואלית, ניתן למרוח חומר מיוחד על האיזור אשר צובע את הרקמה הבריאה בצבע שונה מהרקמה בה יש יבלת.
יש מספר אפשרויות טיפול כגון צריבת היבלת על ידי חנקן נוזלי או באמצעות מחט חשמלית, ניתן גם למרוח משחות המכילות חומצה סליסיצלית. צריבה או הסרה יעשו לרוב על ידי רופא עור.
טיפולים אלטרנטיביים ורפואה משלימה הכוללים שימוש באבקת "חזרת הגינה" אשר מוהלים אותה בשמן זית או בחלב הנסחט מעלי תאנה וגורם להרס התאים באזור.
יש להתייעץ עם הומאופט מומחה לפני שימוש בחומרים אלו, זאת מכיוון שלעיתים קרובות ריכוז החומר הפעיל בהם הוא גבוה ודורש מהילה.
ראו גם:
פלטפוס