כל אישה שאובחנה בהפרעה נפשית, עוברת חוויה ייחודית לה, ולא קיימות שתי נשים שעוברות את אותו מסע במהלך הטיפול.
הדרך בה הן מתמודדות עם ההפרעה, מהלך הטיפול ותוצאותיו משתנים אף הם. אך היבט אחד מקשר בין כל הנשים, ולצורך העניין אף בין כל הגברים, והוא הצורך במערכת תמיכה טובה.
טיפול קבוצתי לנשים מהווה את אחת השיטות הטובות ביותר לקבל תמיכה באופן פעיל לשם התמודדות יעילה יותר עם ההפרעה. סוגי הטיפולים הקבוצתיים ניתנים בבתי חולים, מרכזים פרטיים, או מרכזים ממשלתיים, והם מונהגים בדרך כלל על ידי פסיכולוגים, עובדים סוציאליים ורופאים.
יש לזכור כי תמיכה וטיפול רגשי חשוב בדיוק כמו טיפול תרופתי. אישה אינה צריכה לחוש מבודדת כאשר היא סובלת מהפרעה נפשית. קבלת כלים להשקפה חיובית ואופטימית על החיים היא מטרת כל טיפול קבוצתי, אשר הופך את המסע בדרך לריפוי לקל הרבה יותר.
טיפול קבוצתי – עניין של הישרדות
מדענים מצביעים על היתרון הפסיכולוגי הברור של פסיכותרפיה קבוצתית לנשים עם הפרעות נפשיות.
הם סבורים כי עימות עם הפחדים הגרועים ביותר, תוך קבלת נקודת השקפה של אחרים ולמידה מניסיונם, מסייע להתמודדות עם התחושות העזות המעוררות באופן מובן. ייחוד השיטה היא התועלת של הטיפול מבחינה רגשית וחוסר הנזק מבחינה פיסית.
מחקרים מוקדמים שבוצעו בין השנים 1980 ל-1990 כוללים מחקרים שפורסמו על ידי מדענים מאוניברסיטת סטנפורד, אשר מצאו כי פסיכותרפיה קבוצתית לנשים, משפיעה על הישרדות משופרת המתבטאת בחזרה תקינה לחיים.
מחקר שבוצע בשנת 1989 מצא כי נשים שקיבלו טיפול קבוצתי במשך שנה, התמודדו טוב יותר עם ההפרעות הנפשיות שלהן, בהשוואה לקבוצת מטופלות שלא קיבלה טיפול.
מהלך הטיפול הקבוצתי
לפני הפניה אל מרכז טיפול קבוצתי, נפגשת האישה עם המטפל, ומפרטת את ציפיותיה מהתהליך. המטפל בוחן את מצבה האישי ויחד עם מקבלים את ההחלטה אם מסגרת הקבוצה אכן מתאימה לה. הטיפול מתבסס על נקודת מוצא לפיה נשים המתמודדות עם הפרעות נפשיות סובלות מטראומות הגובות מהן מחיר רגשי משמעותי.
בהתאם, הטיפול הקבוצתי הוא ייחודי, וחברי הקבוצה, בהנחיית המטפל או המטפלת, חולקים עם הקבוצה את הכאבים והקשיים הנפשיים המתפרשים על תחומים כגון התמודדות עם טראומות מהעבר, התמודדות עם יחסי הורים, הפרעות אכילה, הפרעות הקשורות להיריון ולידה, ועוד.
ההשתתפות בטיפול קבוצתי מעורר תגובות כגון העברה נגדית, הזדהות ולמידה מניסיונן של אחרות. האישה מקבלת את הכלים לעבד ולזהות את התגובות השונות, שלה ושל חברות הקבוצות, כדי לשפר את יכולת ההתמודדות שלה, ובמקרים מסוימים, גם לשפר את תוצאות הטיפול הפסיכולוגי אותו היא מקבלת באופן אישי.
המטפל מכשיר את הנשים להתמודד עם בעיותיהן, והקבוצה מעניקה את התמיכה הנדרשת. שילוב זה מהווה מעין "קן" חמים החשוב להתמודדות ומאפשר את בחינת התגובות והתחושות. הדיון בבעיות הנפשיות מעודד את הנשים להזדהות עם אחרות, להבין שהן אינן לבד במצבן ולקבל כוחות מחודשים להתמודד ולתפקד יותר טוב.