מערכת המין הנשית מורכבת ומכילה איברים רבים, שלכל אחד מהם תפקיד מהותי וכל איבר תלוי בתפקוד תקין של האיבר האחר במערכת המין הנשית. בעיה תפקודית עקב מחלה, הפרעה, גנטיקה או בעיה מכנית, משפיעה גם על האיבר וגם על כל תפקוד המערכת המין הנשית.
זוג איברים בעלי תפקיד חשוב ומהותי במערכת המין הנשית הן החצוצרות. החצורצרות- FALLOPIAN TUBES הינן זוג צינורות, אשר כחלק מתפקידן מבחינה אנטומית, הן מחברות בין השחלות לרחם.
מבחינה פיזיולוגית, לחצוצרות תפקיד מהותי בתהליך הביוץ בכלל ובתהליך הפריון בפרט. פעם בחודש, בזמן הביוץ מתפתחת ביצית בשחלות וכאשר היא מוכנה להפריה על ידי זרע, היא משתחררת ו"מחכה" להפרייתה על ידי הזרע בחצוצרות.
תהליך הפריית הביצית על ידי הזרע מתבצעת בתוך החצוצרה ומכאן הם ממשיכים להשתרשות ברחם ומפה לרוב, מתחיל הריון. לכן, לחצוצרות תהליך מהותי וחיוני בתהליך הראשוני של יצירת ההריון והעובר בסופו של דבר.
עם זאת, נשים רבות סובלות ממחלות, הפרעות בחצוצרות, אשר מונעת מהביצית המופרית להגיע ליעדה ובכך עלולות להיווצר בעיות בביוץ ובפוריות. אחת הבעיות הנפוצות בחצוצרות הן חצוצרות חסומות.
מהן חצוצרות חסומות?
חצוצרות חסומות מונעות את מעבר הביצית לרחם ועקב כך מהוות גורם להפרעות פוריות.
באופן כללי, הגורמים לחצוצרות חסומות כוללים:
- דלקת באגן הירכיים: דלקות באגן הירכיים יכולה לכלול דלקת בשחלות, חצוצרות ואו רחם. החסימה עקב כך בחצוצרות יכולה להיות מדלקת אקוטית או מדלקת שהייתה בעבר והשאירה צלקות ואו הידבקויות. דלקת באגן הירכיים שכיחה מחיידקים העוברים ביחסי מין וגורמים למחלות מין, כמו כלמידיה. דלקת באגן יכולה גם להתרחש באישה המשתמשת בהתקן תוך רחמי.
- דלקות ספציפיות בחצוצרות אקוטיות או כרוניות, גם כן עלולות לנבוע ממחלות מין, קיום יחסי מין בזמן ווסת ועוד.
- אנדומטריוזיס: מחלה גניקולוגית, אשר במהלכה מתפתחות רקמות רחם מחוץ לרחם, באיברים סמוכים ואף מרחוקים, כגון החצוצרות, ועלולות בין היתר לגרום לחסימת חצוצרות.
- מיומה (שרירן): גידול הנמצא בשריר הרחם ועלול בין היתר לגרום לחסימת חצוצרות.
- הידבקויות עקב ניתוחים וצלקות מהעבר באגן ובבטן.
אבחון חצוצרות חסומות
כאשר אישה מתקשה להיכנס להריון וסובלת מהפרעות פוריות, הגניקולוג בודק את כל ההפרעות והמחלות העלולות לגרום להפרעה בביוץ ובכניסה להריון.
בכדי לאשש את אבחנת חצוצרות חסומות, יש לבצע את הבדיקות הבאות:
- צילום רחם
- שיקוף רנטגן באמצעות צנתור.
- היסטרוסקופיה אבחנתית ואו טיפולית
- בדיקת FERTILOSCOPY
- בדיקת הלפרוסקופיה האבחנתית
כמו כן, התסמינים, ההיסטוריה הרפואית, שלילית מחלות אחרות הגורמות להפרעות בביוץ.
כיצד מטפלים בחצוצרות חסומות?
אחת משיטות הטיפול המוצלחות ביותר כיום, הינה טיפול באמצעות צנתור לפתיחת החצוצרות החסומות. הטיפול נחשב לקל, מעט כואב, אורך כמספר דקות בלבד ונעשה לרוב ללא הרדמה.
במהלך הטיפול, מוחדרת צינורית תחת בקרת שיקוף לחצוצרה החסומה, תחילה ניתן לנסות לפתוח את החסימה באמצעות הזרמת שטיפה, אך לעיתים יהיה צורך להחדיר דרך הצינורית לחצוצרה גם מוליך מיוחד, שמטרתו לשחזר ולפתוח את החצוצרה החסומה.
טיפול בצנתור לפתיחת חצוצרות נחשב כמוצלח ויעיל ב95% ומתאים בעיקר לנשים הסובלות בחצוצרות חסומות ועקב כך קשיים בכניסה להריון.
טיפולים נוספים לחצוצרות חסומות כוללים:
- בחלק מהמקרים, בעיקר במקרים של חסימת חצוצרות עקב דלקות אקוטיות, כאשר מטפלים בגורם הראשי והאחראי להפרעה, כגון הבקטריה. בחלק מהמקרים הבעיה תיפתר עם טיפול אנטיביוטי בלבד, אך במידה וההפרעה בביוץ ובפוריות נחשבת, יש לשקול טיפול באמצעות צנתור.
- ניתוח בהרדמה מלאה לפתיחת חצוצרות חסומות
- במקרים מסוימים יהיה צורך בטיפול IVF הפרייה חוץ גופנית.