בתחילת פברואר 2016 הכריז ארגון הבריאות העולמי על מצב חירום בריאות בשל מקבץ מומים מולדים המקושרים באופן פוטנציאלי לחיידק זיקה. ידיעה זו מדאיגה ביותר נשים הרות ברחבי העולם, במיוחד המתגוררות באזורים המאופיינים בהעברה מתמשכת של החיידק.
בעוד שתסמיני וירוס כגון חום, כאבי ראש, כאבי פרקים ודלקת הלחמית הם סיבה לדאגה, ורק לעיתים רחוקות דורשים אשפוז, המחלה חשודה בגרימת מומים מולדים חמורים כמו מיקרוצפליה, כשתינוק נולד עם ראש קטן באופן חריג.
מדענים חוששים כי חשיפה לחיידק זיקה ברחם עלולה לגרום למוח העובר להפסיק להתפתח באופן תקין, וכתוצאה מכך מתרחשת נסיגה פוטנציאלית לכל החיים, כגון פיגור שכלי ועיכובים התפתחותיים. מאמר זה מספק את המידע המלא לנשים הרות וחיידק זיקה.
הקשר בין מיקרוצפליה לווירוס זיקה
מומחים עדיין חוקרים קשר זה, אך הוא נראה סביר, למרות שלא קיימת הוכחה חד משמעית לגרימת מומים מולדים בעקבות הידבקות בנגיף. הקשר האפשרי חזק מבחינת זמן ומרחב, והחשדות לקשר מתבססות על זיהומי זיקה ועלייה במומים מולדים וסיבוכים נוירולוגיים.
העלייה במספר התינוקות שנולדו עם מומים מולדים בברזיל, עולה בקנה אחד עם פרוץ הווירוס הגדול ביותר בתולדות זיקה עד היום. ממשלת ברזיל מציינת כי התחלת התפשטות החיידק החלה במאי 2015, כשהמדינה רשמה למעלה מארבעת אלפים מקרים מדווחים של לידת תינוקות נגועים בין אוקטובר 2015 לינואר 2016.
וירוס זיקה פרץ לראשונה בפולינזיה הצרפתית בשנת 2013, וכ-11% מהאוכלוסייה ביקשו טיפול לתסמינים. גורמי בריאות רשמיים פרסומו דו"ח אודות 17 מקרי מומים במערכת העצבים המרכזית בקרב עוברים ותינוקות בין השנים 2014-2015, במקביל לזמן בו התפשט הווירוס ברחבי האיים. אף אחת מהאימהות המעורבות בממצאי הדו"ח לא דיווחה על תסמיני וירוס זיקה, אך ארבעה מהן הגיעו לבדיקה חיובית עבור זיהום קודם בסוג של וירוסים הכולל זיקה.
חששות השפעת ההידבקות על האישה, ההריון והלידה
מספר ראיות מדעיות מוכיחות את הקשר בין הידבקות אישה הרה בחיידק זיקה, לבין מומים מולדים. הראיות כוללות מציאת נוכחות וירוסים בקרב ילדים שנולדו עם מיקרוצפליה, ואימותיהם, בשילוב עם פסילת וירוסים אחרים כגון אדמת או ציטומגלווירוס העשוי אף הוא לגרום לפגמים מולדים.
יש לערוך מחקרים אפידמיולוגיים נוספים להוכחת הקשר בין נשים הרות נגועות בזיקה לבין הסיכויים המוגברים ללידת תינוקות עם מיקרוצפליה, אך מודלים מחקרים שהתבצעו על בעלי חיים מסבירים את המנגנון המדויק המסביר את הקשר בין זיקה להתפתחות מומים מולדים.
נשים הרות צריכות להימנע מהגעה לאזורים הנגועים
בעוד שתסמיני ההידבקות בחיידק זיקה קלים, ונשים הרות שנדבקו יכולות לנסוע ולצאת לטיולים, עליהן להימנע מהגעה לאזורים ידועים כנגועים בווירוס זה. אם אישה הרה שוקלת נסיעה למקומות אלו, עליה להתייעץ תחילה עם הרופא ולקבל טיפולים מיוחדים למניעת עקיצות יתושים. גם נשים המבקשות להיכנס להריון ומתכננות נסיעה ליעדים מושפעי זיקה צריכות להתייעץ עם הרופא טרם הנסיעה.
המדינות והטריטוריות הנחשבות כמסוכנות הם סמואה האמריקנית, ברבדוס, בוליביה, ברזיל, קייפ ורדה, קולומביה, קוסטה ריקה, קורסאו, הרפובליקה הדומיניקאנית, אקוודור, אל סלבדור, גינאה הצרפתית, גוואדלופ, גואטמלה, גינאה, האיטי, הונדורס, ג'מייקה, מרטיניק, מקסיקו, ניקרגואה, פנמה, פרגוואי, פוארטו ריקו, סנט מרטין, סורינאם, טונגה, ונצואלה ואיי הבתולה.
ההנחיות לנשים הרות המתגוררות באזורים מושפעי וירוס זיקה
הנחיות הבריאות לנשים הרות המתגוררות באזורים אלו, הן זהות. עליהן ללבוש חולצות בעלות שרוולים ארוכים ומכנסיים ארוכים, ולהימרח בחומרים דוחי יתושים. היתוש המעביר וירוס זיקה הוא אגרסיבי, ומומלץ לנשים הרות להפחית פעילויות בטבע ולישון מתחת לכילה.
נשים הרות ונשים בגיל הפוריות, צריכות לנקוט בכל אמצעי הבטיחות להפחתת הסיכון לחשיפה לווירוס. עם החשד לחשיפה, יש לקבל ייעוץ רפואי מיידי ולהיות תחת פיקוח רפואי צמוד עד הלידה, כמו גם להבין את השפעות ההידבקות על התינוק.
לקריאה באותו הנושא: קדחת מערב הנילוס