התקף חרדה – למה זה קורה ואיך ניתן להתמודד?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

אם חווית פעם התקף חרדה, התחושה העיקרית שבוודאי הרגשת היא חוסר ודאות וחוסר שליטה, תחושת אימה של ממש תוך התעוררות שאלות כמו "מה קורה לי", "האם אני עומדת למות" ועוד שאלות מסוג זה. התקף חרדה אכן גורם לתחושות של סכנה קיומית ממש, אך מה שמבדיל אותו מהתמודדות מול סכנה אמיתית, הוא שכאן הגוף מפרש מצב שאינו מהווה סכנה בתור סכנה של ממש.

אחרי שחווים פעם אחת התקף חרדה, ישנו גם פחד מההתקף עצמו על התחושות שהוא יוצר, מה שלא תורם לרגיעה ועשוי להביא מהר יותר את ההתקף הבא.

מה קורה כאשר ישנו התקף חרדה?

התקף חרדה קורה כאשר מופעלת שלא לצורך המערכת הסימפתטית, אותה מערכת שעוזרת לגוף להתמודד במצבים מסוכנים. הפעלת המערכת גורמת להפרשה מוגברת של אדרנלין וגורמת לתופעות שונות כמו הזעת יתר (זיעה קרה), דפיקות לב מואצות ועוד. 

הגוף עובר למצב הנקרא Fight Or Flight- הילחם או ברח, כשאין צורך אמיתי להיות במצב זה. בעקבות חרדות או פחדים מתמשכים, הגוף חווה התקף חרדה באופן לא צפוי, ובמיוחד בפעם הראשונה התופעה יכולה להפחיד ולאיים מאוד.

סימפטומים של התקף חרדה

  • דופק מהיר או דפיקות לב חזקות: דפיקות לב חזקות יכולות להיראות מאיימות מאוד. הן נובעות מהשחרור המוגבר של האדרנלין. במצב זה עדיף לנוע מאשר לשבת במקום.
  • הזעה: הזעה הנובעת מהתקף חרדה יכולה להיות זיעה קרה או זיעה הנובעת מהתחממות פנימית של הגוף. מקלחת תרגיע באופן כללי וגם תביא לניגוב הזיעה. ניתן לעשות זאת גם עם מגבת רטובה.
  • רעידות: רעידות הנובעות מכיווץ השרירים שישנו במהלך התקף חרדה הוא אחת התופעות המוכרות ("לרעוד מפחד"). כדאי לא להלחם ברעידות אלא לתת להן לקרות, הן ירגעו בהדרגה ויחלפו.
  • לחץ בחזה: אחד התסמינים המפחידים ביותר אנשים שחווים התקף חרדה הוא כאבים ולחץ בחזה. לחץ בחזה גורם להם לקשר את התקף החרדה עם התקף לב, למרות שלהתקף לב ישנם תסמינים אחרים מוקדמים יותר כמו נימול, כאבים ביד ועוד.
  • קשיי נשימה וקוצר נשימה: גם קוצר נשימה וקשיי נשימה גורמים לאדם הנמצא בהתקף חרדה לחשוב שהוא נמצא בסכנה קיומית ושישנה התדרדרות בריאותית. קוצר נשימה זה אינו נובע מהתדרדרות בריאותית. פתיחת חלון ונשימת אוויר צח יכולה לעזור.
  • תחושת סכנת מוות ואיבוד שליטה: התקף חרדה מהווה למעשה את תמצית החרדות המלוות אדם ביום יום. המחשבות החרדתיות כמו הופכות למציאות (גם אם מציאות מדמה) לכן ישנה תחושה של סכנת מוות. ישנה גם תחושה של איבוד שליטה – מה שחווה אותו אדם כרגע הוא את הסימפטומים של התקף החרדה והם מנהלים כרגע את הגוף.

מה לעשות כשחווים התקף חרדה?

בזמן ההתקף עצמו רצוי פשוט להניח לדברים ולתת לגוף להירגע ככל האפשר. חשוב לזכור שהתחושות המאיימות של בריאות מתדרדרת או סכנת מוות אינן אמיתיות. כשההתקף יחלוף גם תפקוד הגוף יחזור למצב רגיל: הלחץ בחזה ירגע, הדופק המואץ יחזור לקצב רגיל וגם הנשימות.

עם זאת, לא כדאי להתעלם מהתקף חרדה. יתכן אמנם שזהו התקף יחידי, אך יתכן גם שיחזור. בכל מקרה הוא מהווה איתות או התפרצות של סערות שישנן בפנים ולא תמיד מתפרצות.

טיפול בהתקפי חרדה

אם חווית התקף חרדה מומלץ מאוד לפנות לטיפול. טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא טיפול קצר מועד שמיועד לטפל באופן ממוקד בהתקפי החרדה, לסייע לך לזהות מתי התקף מתקרב ולנסות למנוע אותו באמצעות מחשבות או פעולות שירגיעו את הגוף והנפש. 

הטיפול יסייע לך לזהות גם מחשבות חרדתיות או פחדים המעסיקים ועשויים לגרום ברגע מסוים להתפרצות התקף חרדה. בנוסף, מומלץ לנקוט בפעולות נוספות כמו שינויים בתזונה – מתוקים ומזונות מעובדים עשויים להגביר חרדות, פעילות גופנית – במיוחד כזו הכוללת תרגול נשימה וגם רפואה משלימה: שיאצו, עיסויים, רפלקסולוגיה ועוד.

קראו על קווים לדמותו של הסובל מהתקף חרדה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: