התכווצות בשרירי הרחם יכולה לגרום לכאבים חזקים, תחושת לחץ ועוויתות בעיקר בבטן התחתונה ועשויים גם להתפשט לגב התחתון. יכולות להיות לכך מספר סיבות, ובהתאם לכך גם מספר דרכי טיפול. בפוסט הבא נפרט את המידע עבורכן.
התכווצות הרחם יכולה לנבוע ממספר סיבות, כמו למשל
- זיהום בנרתיק, דלקת ברכי השתן או זיהום פטרייתי אחר.
- אנדומטריוזיס (Endometriosis)
- שרירנים ברחם (Uterine fibroids)
- הפרעות / מחלות ברצפת האגן
- כאבי מחזור – התכווצויות נרתיקיות
- רגישות יתר בעת קיום יחסי מין
- התכווצות הרחם בשלבי ההריון
- הפלה או אבדן לידה
התכווצויות ברחם במהלך המחזור החודשי
שלב הדימום במחזור החודשי נמשך בדרך כלל בין שלושה ימים לשבוע, כאשר חלק מהנשים מדווחות בשלב הזה על תופעה הנקראת דיסמנוריאה (כאבי מחזור). מדובר למעשה על כאבים חזקים באגן ובבטן התחתונה שלרוב מהווים פגיעה חמורה באיכות החיים וגורמים לפגיעה בתפקוד ולשיבוש של אורח החיים השגרתי. לא אחת מופיעה הדיסמנוריאה במקביל עם מנורגיה, כלומר דימום מסיבי.
השכיחות של תופעה זו נעה בין 40-90 אחוז ובגדול נהוג לסווג את כל המקרים לשתי קבוצות עיקריות: דיסמנוריאה ראשונית המופיעה בנשים בריאות ודיסמנוריאה שניונית שבה הכאבים הם סימפטום של בעיה גניקולוגית ראשונית כלשהי. הכוונה היא למשל לזיהום של הרחם, אנדומטריוזיס ועוד.
במקרים מסוימים הכאבים העזים המאפיינים את הדיסמנוריאה, מלווים בבחילות והקאות, שלשול וישנם אף נשים המתלוננות על כאבים המקרינים מאזור האגן לירכיים ולגב. מקור הכאבים בפרוסטגלנדינים המשתחררים מרקמת האנדומטריום, הגורמים להתכווצויות עזות של שרירי הרחם.
למעשה, במחקר שבו נאספו תחבושות היגייניות וטמפונים מנשים שסובלות מדיסמנוריאה לצורך השוואה עם נשים שלא סובלות מהתופעה, נמצא כי בדם הווסתי של נשים הסובלות מדיסמנוריאה כמות הפרוסטגלנדינים גבוהה פי עשרים ואף פי שלושים. זוהי הסיבה לכך שהטיפול בנשים אלה כולל בדרך כלל שימוש באנטי פרוסטגלנדינים.
צמח הפיגם והשפעותיו על הקלה בכאבי בטן תחתונה, בהקלה של כאבי מחזור והתכווצות הרחם
צמח הפיגם (RUTA) ידוע כבר מזה אלפי שנים כבעל תכונות מרפא ושימש לטיפול במגוון בעיות בריאותיות. שמן הפיגם ידוע בתכונותיו וביכולותיו לכווץ ולחזק את כלי הדם, להקטין נפיחות, לרפא דלקות ולהפחית כאב. מריחת שמן פיגם על איזור הבטן התחתונה, 3 פעמים ביום יכול להקל מאוד על כאבי הבטן והתכווצויות הרחם הנובעים מכאבי מחזור חודשי תקין. חשוב לשים לב שהשימוש בשמן פיגם אסור לנשים בהריון.
אם כאבי המחזור משבשים את חייך, אם הסימפטומים הולכים ומחריפים, אם את חשה שמשהו אינו כשורה – פני לייעוץ רפואי מקצועי ללא דיחוי.
התכווצויות ברחם בזמן האורגזמה הנשית
במהלך האורגזמה הנשית ניתן להבחין בהתכווצויות בשליש התחתון של הנרתיק (המשטח האורגזמי), בשרירי הרחם ובפי הטבעת. שרירי הרחם באופן ספציפי הם השרירים האחרונים שמתכווצים, רק לקראת הסיום של האורגזמה. ישנן נשים החשות את האורגזמה כשתיים עד ארבע שניות לפני שמתחילות ההתכווצויות באזור זה.
מדובר בהתכווצויות בתדירות של 0.8 שניות המופיעות בעוצמה יורדת והולכת כאשר סך הכול מדובר בשלוש עד חמש עשרה התכווצויות. ככול שהאורגזמה חזקה ועוצמתית יותר, כך ההתכווצויות נמשכות זמן רב יותר ומספר ההתכווצויות גבוה יותר. לפי התיאוריה הרווחת כיום, האורגזמה תורמת לשיפור התקינות של הנרתיק, שכן היא מפעילה את שרירי רצפת האגן ובמקביל מגבירה את זרימת הדם לאזור.
התכווצויות ברחם במהלך הריון
ספציפית במהלך ההריון, הרחם יכול להפוך מאיבר קטן ואגסי במשקל של חמישים גרם בלבד ובאורך של כשמונה סנטימטרים, לאיבר במשקל של קילוגרם ובאורך של 33 ס"מ. מאחר ומדובר באיבר שרירי, הוא ניחן ביכולת התכווצות הנחוצה לתפקודים השונים שלו.
נשים הרות רבות מסוגלות להרגיש התקשות או התכווצות של הרחם כבר בטרימסטר השני של ההריון, כשלרוב ההתכווצות נמשכת עד דקה לכל היותר. עם זאת, לא כל הנשים חשות זאת. תופעה זו נקראת צירים מדומים או צירי ברקסטון היקס. בשונה מצירים אמתיים, צירי ברקסטון היקס בדרך כלל לא מתחילים בגב או במותניים, אלא בבטן.
בנוסף לכך, בניגוד לצירים אמתיים שהינם ארוכים, כואבים מאוד ומאופיינים במקצב סדיר, צירי ברקסטון היקס לא מופיעים בצורה סדירה ואינם מכאיבים במיוחד. בנוסף לכך, הן העוצמה והן התדירות של הצירים האמתיים הולכות וגדלות עם הזמן, בעוד שבצירי ברקסטון היקס הן נותרות ללא שינוי.
התכווצויות ברחם בזמן הלידה
במהלך הלידה עצמה תפקיד הצירים, כלומר ההתכווצויות של הרחם, הוא לסייע לעובר לצאת לאוויר העולם כשבמצב תקין הצירים לא יופיעו לפני סיום השבוע ה- 37 של ההריון. בכל מקרה שבו הצירים מופיעים בשלב מוקדם יותר, הם נקראים צירים מוקדמים. צירים אלו אכן גורמים בסופו של ללידה ולכן יש לטפל בהם בהתאם לגיל ההריון. במידת הצורך ניתן יהיה לעצור אותם באמצעות תרופות הניתנות בעירוי או בכדורים.
יש לציין, כי בעוד ששלושים אחוז מהנשים ההרות יפתחו צירים מוקדמים, הרי שרק עשרה אחוז מהנשים שיפתחו צירים מוקדמים אכן ילדו את תינוקן בלידה מוקדמת.
מקורות למאמר:
אולי יעניין אותך לקרוא גם: