נתרן הינו חומר נפוץ ביותר, אשר מצוי בשפע במגוון מזונות. למעשה, כמעט כל דבר שאנו אוכלים ואשר טעמו מלוח מכיל נתרן. למרות העובדה שבשום פנים לא קשה לספק לגוף נתרן בשפע, עלולים מצבים שונים להביא למחסור בגוף.
מחסור בנתרן, שנקרא היפונתרמיה, עלול להוות סכנה של ממש. הוא נפוץ בקרב בני גיל הזהב וקשישים, אך עלול להופיע גם בצעירים, בתנאים שנראה להלן. במאמר שלפניכם, נבין מה בדיוק גורם למחסור בנתרן, איך אפשר לזהות את הבעיה, כיצד מטפלים ומדוע אין די בצריכת מלח על מנת להתמודד כראוי עם מחסור חמור בנתרן.
מחסור בנתרן – למה עלול לגרום?
במצבים קיצוניים, מחסור בנתרן עלול להביא לפגיעה בריאותית, שברים קשים בשל נפילות, נזק למערכת העצבים ואפילו אובדן הכרה ומוות. אך בכדי להבין בעצם למה היפונתרמיה יכולה להזיק יש להבין מדוע אנו צריכים נתרן. למותר לציין שגם כמות מוגזמת איננה טובה ואף מזיקה.
נתרן הינו יון חיובי אשר בשילוב עם כלור (יון שלילי) יוצר את המלח הנפוץ, מלח שולחני. יוני הנתרן אשר מגיעים לזרם הדם מסייע להעביר מסרים חשמליים הנחוצים במערכת העצבים. כמו כן, מלחים ונתרן מאפשרים לגוף לאזן את ריכוז המים. כך ניתן למנוע מצבי התייבשות מצד אחד או מצבי עודף נוזלים מצד שני.
מהם הסימנים של היפונתרמיה?
ישנם כמה וכמה סימני אזהרה המעידים על כך שאדם סובל מהיפונתרמיה. חשוב לציין כי הסימפטומים שנתאר עלולים לרמז גם על מצבים רפואיים אחרים, כך שאישוש רפואי עשוי להידרש. מחסור נתרן בגוף עלול לגרום לתחושות כגון עייפות, מחשבה מטושטשת, כאב ראש, הקאות. נפוץ במקרה כזה גם אובדן שיווי משקל וחשש לנפילות (מצב זה מסוכן במיוחד בקרב קשישים).
חשוב לציין כי אם המחסור בנתרן נבנה לאורך זמן, הגוף עלול להסתגל אליו, כך שלכאורה לא מופיעים הסימפטומים הללו. עם זאת, עם הזמן עשוי להיגרם לגוף נזק קשה, למשל למערכת העצבים. במקרה הצורך, ניתן לבצע בדיקת דם אשר בודקת את ריכוז היונים הרלוונטיים בפלזמה (נוזל הדם שלנו).
כיצד נוצר בגוף מחסור בנתרן?
מחסור עלול להיווצר בגוף בשל כמה וכמה סיבות. למשל:
- פעילות גופנית קיצונית – לאחר ביצוע פעילות גופנית קיצונית, עלול הגוף לאבד לא רק נוזלים בהזעה. עלולים להיות מופרשים גם מלחים ובהם נתרן.
- שימוש בתרופות – ישנן כל מיני תרופות אשר עלולות להביא לתופעת לוואי של התדלדלות נתרן. כדוגמא לכך ניתן לציין תרופות נגד דיכאון, תרופות לטיפול במחלות לב, תרופות משתנות ועוד.
- מצב רפואי של בחילות והקאות – הקאות מרובות (כמו גם יציאות רכות) עלולות להוביל לא רק להתייבשות. באם הגוף פולט נתרן בלא להשלים את הפער, נוצר מחסור.
- מחלות או מצבים רפואיים שונים – הצטברות נוזלים בגוף אשר משפיעה על היחס בין מים לבין נתרן. גם שינויים הורמונליים, מחלות ממאירות ומצבים נוספים עלולים להוביל לאותו מחסור מסוכן. כמו כן, נדיר אך קיים, שתיית יתר עלולה להביא לאותה תוצאה.
טיפול בהיפונתרמיה
הטיפול בבעיה מתבסס על איתור הסיבה להיווצרות המחסור. למשל, אם נוצר מחסור בשל פעילות גופנית קשה, ניתן למלא את החסר באמצעות שתיית מים בשילוב מלחים מומסים בריכוז רצוי. במידה ונמצא כי הסיבה לבעיה הינה שימוש בתרופה, ניתן לנסות לשנות את המינון או לחפש תרופה חלופית, ממשפחה אחרת, לצורך טיפול באותה הבעיה הרפואית. על כל פנים, כדי לטפל אין לנסות לשתות מי מלח ותו לא. סגירת המחסור בבת אחת עלולה להביא לתופעות לוואי או נזקים עצביים רחבי היקף.