גסטריטיס היא דלקת ברפידת הקיבה. אמנם רפידת הקיבה בנויה בצורה כזאת שהיא אמורה לעמוד בחומציות גבוהה מאוד, כדי שתוכל להתמודד עם מיצי הקיבה החזקים, אך גם בה יכולה להתפתח דלקת. דלקת זו יוצרת בעיות רבות במערכת העיכול ומפריעה בתפקוד היומיומי.
דלקת בקיבה
חיידק ההליקובקטר פילורי הוא החיידק היחיד הידוע כמסוגל לעמוד בפני חומציות הקיבה. הוא הגורם הנפוץ להיווצרות דלקת. למעשה החיידק נמצא אצל כל בן אדם, אך ההבדל בין אדם בריא לאדם חולה, הוא שאצל האדם החולה החיידק התרבה מעבר לרמה בה גוף יכול להתמודד איתו. חיידק זה אחראי גם בין השאר הפרעות נוספות בדרכי העיכול, כגון אולקוס ודלקת מעיים.
התרבות חיידק זה מתאפשרת כתוצאה ממערכת חיסונית ירודה ותנאים המאפשרים לו להתרבות כגון, חום בקיבה וכן אצל אדם ממוצע בתרבות המערבית של היום, אשר חי בתוך זיהום אוויר, אוכל באופן לא מאוזן, אינו עושה פעילות וכדומה.
אורח החיים המערבי מביא עימו לחץ נפשי רב אשר פוגע מאוד במערכת החיסונית. מערכת חיסונית ירודה נותנת מצע גם להתפתחות זיהום פטרייתי. עישון סיגריות וצריכה רבה של אלכוהול משפיעים על תפקודו של הכבד, שבתורו משפיע על סילוק הרעלים, שגם הם גורמים להתפתחות גסטריטיס בגופו של אדם.
סימפטומים ואבחון
ניתן לבדוק את רמותיו של ההליקובקטר פילורי על ידי בדיקת נשיפה, בדיקת צואה או בדיקת דם, אך הבדיקה המדויקת ביותר והאמינה ביותר היה גסטרוסקופיה. זוהי בדיקה בה מוחדר סיב אופטי לקיבה דרך הפה. הרופא הבודק יכול לראות אם רירית הקיבה מודלקת, אם יש כיב ועד כמה חמור המצב.
הסימפטומים הנפוצים לדלקת הם כאבי בטן ואי נוחות בבטן העליונה, איבוד תיאבון (הגוף משדר שהוא מתקשה לעכל את האוכל עקב פגיעה זו בקיבה), הקאות (הגוף מתקשה בעקבות הדלקת ולכן מוציא חזרה את מה שלא הצליח לעכל, עייפות (מהתמודדות עם המחלה) ועוד.
דרכי טיפול
הרפואה הקונבנציונאלית מטפלת בדלקת מעין זו באמצעות אנטיביוטיקה, אך טיפול זה מאפשר רק הקלה זמנית בסימפטומים ואינו פותר את שורש הבעיה. מה גם שהוא פוגע בגוף, שכן הוא הורג גם תאים התורמים לגוף.
הרפואה המשלימה מטפלת בשורש הבעיה וכך גם מונעת את התפתחותה שוב וגם מטפלת בבעיה הנוכחית. ברפואה הסינית גסטריטיס נוצרת עקב חום בקיבה. חום בקיבה יכול להיווצר מתזונה לא נכונה שמעלה את רמת הדלקתיות בגוף ואינה מזינה אותו כנדרש.
מזון שומני (שומני טראנס ושומנים רווים), מטוגן (איבד את כל ערכיו בטיגון), חומצי (כל דבר שמבשלים אותו נהיה חומצי), קפאין ואלכוהול פוגעים במערכת החיסונית מחממים את הגוף ופוגעים בגוף יותר מאשר מועילים לו.
מצב נפשי ורגשי רעועים יכולים להרע את החום בקיבה, אנרגיות כבדות הנובעות מרגשות קשים, כגון כעס ותסכול תוקעים את הצ'י (כוח החיים). הכבד, מתחיל לחמם את אזורו ומחמם בעקבות זאת את הקיבה.
מומלץ אם כך לשנות תזונה לבסיסית יותר, אוכל חי, כגון ירקות ופירות, נבטים ומיצים. לשתות מיץ אלוורה שמקררת ומגינה על הקיבה או ליטול אותה בטבליות, לשתות חליטות המרגיעות את הקיבה כגון – מרווה, בבונג או פרחי שומר.
במקביל מומלץ גם לעסוק בפעילויות ולקבל טיפולים שירגיעו את הנפש, שלה כאמור השפעה על יצירת החום, והרגעתה תתרום להתקררות האזור. ניתן לעשות זאת באמצעות מדיטציה ודמיון מודרך, רפלקסולוגיה, שיאצו, טווינה וכל פעילות שתתרום להנהגת אורח חיים רגוע ושליו יותר המכבד את עצמו ואת גופו.