גלולות נחשבות לאמצעי המניעה ההורמנאלי היעיל ביותר. כיום קיימים שני סוגים עיקריים של גלולות בשוק, גלולות משולבות המכילות אסטרוגן ופרוגסטרון וגלולות המכילות פרוגסטרון בלבד.
גלולות סרזט מכילות פרוגסטרון בלבד ולעיתים נקראות "גלולות מיני" ("mini-pills").
לגלולות חדשות אלו, פרופיל שימוש אטרקטיבי יותר מאשר לגלולות אחרות בקטגוריית "המיני" ולכן השימוש בהם עולה בשנים האחרונות.
העובדה כי גלולות "המיני" אינן מכילות אסטרוגן, מונעת חלק מתופעות הלוואי המלוות מתן גלולות משולבות (כמו יאז או מינס) כגון אגירת נוזלים, גודש ורגישות בשדיים ועלייה זמנית במשקל. פרוגסטרון הוא למעשה חומר משתן ובנוסף מסייע בשיפור מראה העור ובטיפול באקנה.
יעילותן של הגלולות משולבות עומדת על כ-99% ואלו המכילות פרוגסטרון בלבד, יעילות ב-95-98% מהמקרים. גלולת הסרזט נחשבת ליעילה ביותר מבין גלולות המיני ויכולתה למנוע הריון עומדת על 98% מן המקרים.
כיצד פועלת גלולת סרזט?
כאמור, בניגוד לגלולות המשולבות, סרזט מכילה נגזרת מלאכותית של פרוגסטרון (אחד משני הורמוני המין הנשיים) הנקרא פרוגסטון. הגלולה מונעת כניסה להריון על ידי שלושה מנגנונים:
- עיבוי רירית צוואר הרחם – השינוי ההורמונאלי הנוצר עקב מתן הנגזרת המלאכותית, גורמת להפרשות עבות יותר מהבלוטות הנמצאות בצוואר הרחם. עיבוי ההפרשות מוריד את יכולת החדירה של הזרע מהנרתיק לחלל הרחם.
- ירידה בעובי רירית הרחם – מוריד את יכולת קליטת והשתרשות העובר במקרה ואכן התפתח הריון.
- הפסקה כמעט מלאה בביוץ – לעומת הגלולות המשולבות , היכולת למנוע ביוץ בצורה מוחלטת , נמוכה יותר בגלולות המכילות פרוגסטרון בלבד. גלולת סרזט נחשבת לבין היעיליות ביותר מבין גלולות המיני ביכולתה למנוע ביוץ.
כיצד יש ליטול את הגלולות?
בכדי לגרום לגלולה להיות יעילה ביותר, יש צורך לקחת אותה מדי יום ואף לשים דגש רב על מועד הלקיחה היומית. מומלץ יהיה ליטול את הגלולה בשעה קבועה מדי יום. בניגוד לגלולות משולבות אשר מגיעות בחפיסות של כ-21 יום, שלאחר מכן נעשית הפסקה של שבוע ( בה מתרחשת הווסת), את גלולות המיני יש להמשיך לקחת מדי יום , גם בעת הדימום החודשי.
החשיבות הגבוהה שיש לשעה הקבועה בה יש לקחת את הכדור , נובעת מן העובדה כי איחור של רק 3 שעות בלקיחת הגלולה , עלול לעלות בצורה משמעותית את הסיכון להיכנס להריון. יתרון של סרזט היא כי "פיספוס" בשעת נטילת הכדור של עד 12 שעות (בניגוד ל-3 שעות עם גלולות מיני אחרות) עדיין משאיר את האישה "בטווח הבטוח" מבחינת כניסה להריון.
לא מומלץ להשתמש באמצעי מניעה זה בקרב נשים אשר "מכירות" את עצמן ויודעות כי אינן יכולות לעמוד בלוח זמנים נוקשה של נטילת כדורים. בנוסף לכך , יעילות הגלולה פחותה יותר בקרב נשים בעלות משקל עודף (מעל 75 קילוגרם).
למי מומלצת גלולת סרזט?
למרות כי למעשה כל אישה יכולה ליטול גלולות אלו, ישנן מספר קבוצות נשים אשר להן מומלץ השימוש בסרזט :
- נשים מניקות – נגזרות אסטרוגן הנמצאות בגלולות המשולבות , גורמות להפסקת ייצור החלב.
- נשים מעל גיל 35 אשר מעשנות
- נשים אשר אינן יכולות לסבול את השפעת האסטרוגן – הן בשל תופעות לוואי או בשל היסטוריה אישית או משפחתית של סרטנים התלויים באסטרוגן לצורך גדילה כגון סרטן הרחם וסרטני שד מסוימים.
מהן תופעות הלוואי האפשריות?
- אי סדירות התחלתית במחזור החודשי
- הפסקת מוחלטת של הדימום החודשי
- אם אכן נוצר הריון בעת שימוש בגלולות, קיים סיכון מוגבר להריון מחוץ לרחם
- גודש קל בשדיים
- סיכון קל לציסטות שחלתיות
- דכאון וסחרחורות