בריאות האשה

גלולות מליאן

גלולות נחשבות לאמצעי המניעה ההורמנאלי מהיעילים ביותר.

קיימים שני סוגים עיקריים של גלולות בשוק, גלולות משולבות המכילות אסטרוגן ופרוג'סטרון וכאלו המכילות פרוג'סטרון בלבד. יעילותן של הגלולות משולבות עומדת על כ-99% ואלו המכילות פרוג'סטרון בלבד יעילות ב-95-98% מהמקרים.

מנגנון הפעולה ומרכיבי הגלולה

ההורמונים הנמצאים בגלולות, פועלים במספר דרכים בכדי למנוע הריון:

כנזכר, גלולות משולבות מכילות גם אסטרוגן וגם פרוג'סטרון במינונים שונים. במרבית הגלולות אשר בשימוש כיום, כל גלולה תכיל מינון קבוע של הורמונים.

בנוסף, קיימות גלולות משולבות המכילות מינון משתנה של הורמונים בכל גלולה, אשר נועדו "לחקות" את המחזור הווסתי בצורה המדויקת ביותר, יש לציין כי השימוש בגלולות אלו נפוץ פחות.

מרכיב האסטרוגן בדרך כלל יהיה נגזרת סינטתית
הנקראת אתיניל-אסטראדיול ומינונה נע בין 15-35 מיקרוגרם לגלולה. המינון האסטרוגני הניתן, תלוי לרוב באורח החיים ובמצבה הרפואי של האישה.

מרכיב הפרוג'סטרון נע בין 75-250 מיקרוגרם לגלולה, קיימות מספר נגזרות של פרוג'סטרון אשר ניתנות לשימוש וההבדלים נעוצים במינון הדרוש למנוע ביוץ ולקשת תופעות הלוואי הנלוות. נגזרות ישנות יותר כמו לבונורלגסטרל יגרמו ליותר תופעות לוואי כגון אקנה, שיעור יתר והשפעה רחבה יותר על מערכת כלי הדם.

הנגזרות ההורמונליות החדשות יותר כגון דזוגסטרל , נוטות לגרום לפחות תופעות לוואי, אך מספר מחקרים מעידים כי הן מעלות את הסיכון למצב של קרישת דם ותסחיפי ריאה.

מליאן – גלולה למניעת הריון

מליאן הן גלולות משולבות המכילות מינון אסטרוגני נמוך של כ-20 מיקרוגרם, ומרכיב פרוג'סטרוני הנקרא גסטדון גם כן במינון נמוך של 75 מיקרוגרם.

גלולות נוספות אשר זהות למליאן הן פמינט, מרסילון וגלולות בשם הרמונט. בשל המינון ההורמונלי הנמוך יחסית הן מיועדות לכלל האוכולסיה המתחילה לקחת גלולות לראשונה לצורך מניעת הריון, הסדרת המחזור החודשי והקלת בתסמינים קדם-וסתיים.

הגלולות מגיעות בחפיסה של 21 כדורים אותן יש ליטול מדי יום. לאחר סיום החפיסה יש צורך לעשות הפסקה של כשבעה ימים, בהם תופיע הווסת, ולאחר מכן להתחיל חפיסה חדשה.

ניתן להמשיך לקחת חבילה נוספת ללא ההפסקה כאשר קיים צורך חד פעמי בדחיית המחזור. למרות המיתוס הידוע על הצורך "לנקות" את הגוף ולבצע הפסקות בנטילה, לא הוכח מחקרית כי רצוי לעשות זאת.

היתרונות העיקריים של גלולות משולבות הן היעילות הרבה, חזרת הפוריות בשלב יחסית מהיר לאחר הפסקת הנטילה, הסדרת המחזור, הקלה במקרים של תסמונת קדם וסתית ושיפור מראה העור והשיער. בנוסף קיימת ירידה בסיכון ללקות בסרטן רחם ושחלות.

החסרונות נעוצים בצורך לקחת את הגלולות מדי יום, בירידה ביעילות הגלולה כאשר נוטלים אותה עם תרופות אחרות כגון כדורים נוגדי חרדה ואנטיביוטיקות מסוימות ובעלייה קלה בסיכון ללקות במחלת סרטן השד (רק לנשים המשתמשות בגלולות למעלה מ-10 שנים).

תופעות לוואי אפשריות כוללות בחילות, הקאות, כאבי ראש, גודש בשדיים, הצטברות נוזלים, דימום בין וסתי ותגובות בין תרופתיות.

למי מליאן לא מומלצת?

צריך לזכור: יש לבצע התאמת גלולות למניעת הריון אצל רופא נשים – גניקולוג בלבד.

Exit mobile version