הגורמים הניצבים מאחורי האלרגיות המופיעות בהריון הם אבק, פטריות, אבקת פרחים, וקשקשים של חיות מחמד. כלומר, בהתאם לאופי המערכת החיסונית של אישה, ובמיוחד בזמן ההיריון, תקופה בה הגוף רגיש יותר לאלרגיות, אישה עלולה לפתח תסמינים לכל האלרגנים הסביבתיים אשר נמצאים בסביבה, כמו גם למוצרי מזון שונים.
האלרגיות משתנות מאישה לאישה, אך אם גוף האישה רגיש במיוחד לאחד או יותר מאלרגנים אלו, היא עלולה לסבול מהתעטשויות, משיכות באף, תסמיני עור, קשיי נשימה ועיניים אדומות.
הגורמים לאלרגיות בהיריון
אלרגיות במהלך ההיריון הן תופעה נפוצה ורבע מהנשים ההרות סובלות מהן. לא כל האלרגיות מתקיימות לטווח ארוך, ולעיתים קרובות סובלות נשים מאלרגיות בזמן ההיריון גם אם בעבר לא סבלו מאלרגיות. חלק מהתסמינים אינם קשורים לאלרגיות, אלא נובעים מהורמונים הקשורים להיריון. תסמינים אחרים, לעומת זאת, מעידים על התקיימות אלרגיות שהתפתחו במהלך ההיריון.
אלרגיות בזמן ההיריון עלולות להתרחש בשל נטייה גופנית לפיתוח אלרגיות, חולשת המערכת החיסונית, או החמרת נטייה קלה לאלרגיות. התסמינים יכולים להתפתח כתוצאה מגורמים רבים, כולל נוכחות אלרגנים ועלייה בהורמוני ההיריון.
מהם התסמינים?
תסמיני האלרגיות בהריון עלולות להתבטא בגודש באף, צרבת, אדמומיות בכפות הידיים, תחושת נימול (תחושת שהיד או הרגל "נרדמים"), דימום ורגישות בחניכיים, נזלת מתמשכת ותסמינים אחרים של אלרגיות כולל תחושת עקצוץ וגירוד בגוף, עיניים דומעות וקוצר נשימה.
בדיקות האלרגיה כוללות בדיקות עור או בדיקות דם. בדרך כלל, נעלמות האלרגיות לאחר ההיריון.
טיפול והתמודדות עם אלרגיות המופיעות בהריון
גם אם אישה כבר נוטלת תרופות מרשם או תרופות הומיאופתיות לטיפול באלרגיות, עליה להתייעץ עם הטיפול התרופתי הבטוח במהלך ההיריון, ולא להמשיך להשתמש בתרופות הרגילות עד שיאשר אותן הרופא.
למעשה, לרופא יש את המילה האחרונה בכל הנוגע לטיפול התרופתי אותו נוטלת האישה. ובכל זאת, קיימים מספר כללי 'עשה' ו'אל תעשה' בנוגע טיפול באלרגיות במהלך ההיריון. אנטיהיסטמינים במרשם נחשבים בדרך כלל לבטוחים במהלך ההיריון, אם כי הם נושאים מספר תופעות לוואי כולל תחושת נמנום.
זריקות אלרגיות נחשבות טיפול בטוח לנשים בהיריון, אך רק אם הן ניתנות לפני ההיריון. רוב מומחי האלרגיה סבורים כי אין זה בטוח להתחיל בטיפול זריקות נגד אלרגיה בזמן ההיריון, היות והן גורמות לשינויים במערכת החיסונית אשר כבר חווה תנודות, ותופעות בלתי צפויות עלולות להתרחש.
חומרים נוגדי גודש אשר מכילים פסאודואפדרין רגילים אינם בטוחים לנשים בהיריון. יש להימנע מהם בפרט במהלך השליש הראשון של ההיריון, זמן בו הסיכונים לעובר גבוהים ביותר.
ההגנה הטובה ביותר לאלרגיה, כמובן, היא ההתקפה. יש להימנע מגורמי האלרגיה, בין אם מדובר בקשקשי חיות מחמד, מזונות מסוימים, אבקה או עובש. יש להתרחק מאנשים מעשנים ולהימנע מכימיקלים ביתיים אשר עלולים לעורר תגובות אלרגיות.
טיפולים חלופיים
לעיתים יעדיף הרופא שלא להשתמש בתרופות נגד אלרגיה עקב הסיכון בתופעות הלוואי הבלתי צפויות.
קיימות דרכים רבות אחרות לשלוט בתגובות האלרגיות ולהפחית את התסמינים, כמו הכרה באלרגיה והימנעות מהגורמים האלרגנים, שמירה על חלונות ודלתות סגורים, להישאר בבית בעת ספירת אבקה גבוהה, ולחבוש מסכת אבקה בעת השהייה בחוץ.